2017. április 25., kedd

MIIV || KAMPÁNY


Nem friss.

Ez csupán csak egy figyelemfelkeltő poszt, ami elsősorban nem magam miatt kerül fel a blogra, hanem a kampány híresztelésének céljából. A csatlakozás nem kötelező, de a részvétel sok szempontból fontos lehet egy-egy író önbecsülését elnézve.



„Szeretsz blogot olvasni, igaz? Ki ne szeretne, hisz ingyen van és akad köztük hihetetlenül jó, szépen megírt, választékos. Nem tudhatom, a te olvasási szokásaid milyenek. Kedveled azt, ha hétről-hétre kapsz egy újabb kis morzsát, vagy jobb szereted megvárni, hogy egy történet véget érjen és egyben elolvashasd, de ez mondhatjuk, hogy nem is fontos momentuma a mondandómnak.
Gondolom, azért olvasod a kedvenc történeteidet, mert megszeretted egy részét vagy egészét. Megfogott valami benne. Talán a hangulata, az egyik szereplője, vagy akár az egészet, ahogy van, imádod, de te azon olvasók táborát gyarapítod, akik elolvassák a friss részt, majd bezárják az ablakot. Nem hagysz nyomot, nem írsz kommentárt, nem lájkolsz, csak jössz és mész. Most játszunk el a gondolattal, hogy egy nap visszanézel a kedvenc oldaladra, de nem látsz új részt. Pár nap múlva megint, de még mindig semmi. Eltelik egy hét, majd kettő, de az oldal érintetlen, csupán a legutolsó bejegyzés alatt kezdenek el gyűlni a kommentárok úgy, ahogy azelőtt ez egyik alatt sem volt szokás. A kíváncsiságod hajt, ezért megnézed a kommenteket, ahol szomorúan tapasztalod, hogy arról írnak a társaid, hogy a blogot nem írják tovább, mert az írója azt hitte, hogy egy olvasója sincs. Az elején nagy kedvvel és lelkesedéssel írt, mára viszont úgy vélte, hogy a történet folytatását megtartja magának, nem tölt többet hosszú órákat azzal, hogy többször átnézze a helyesírást, a párbeszédeket, nem tölt több időt egy olyan oldal csinosításával, amire senki rá sem bagózik, hiába tölti ő minden szabad percét azzal, hogy a blogja minden formában szép és igényes legyen. Úgy vélte, hogy a gondolatait megtartja magának, hisz minek is tenné fel, ha az nem érdekel senkit, pedig te ott voltál, csak ezt ő nem tudta.
Tegyél azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Hagyj magad után nyomot. Nem muszáj regényt írnod, elég, ha jelzed a jelenléted kommentben egy "#miisittvagyunk <3 " jeligével. Persze, ha hosszabb véleményt írnál, ezt a jelige után nyugodtan megteheted. A MIIV (Mi is itt vagyunk) nem kötelez semmire. Nem kérem, hogy oszd meg ezt a bejegyzést, nem kötelezlek, hogy tegyél ki egy plecsnit a blogodra. Semmi sem kötelező, de tudd, hogy az, hogy te leírsz pár betűt néhány másodperc alatt, neked semmi, de a kedvenc íród tudni fogja, hogy ott vagy, nagyobb kedvvel és talán hamarabb hozza majd a részt. Tegyünk azért, hogy a tehetségek köztünk maradjanak, és ne adják fel!”

Mint fentebb említettem: csak a kampány híresztelése miatt került fel ez a bejegyzés, hiszen hova máshova rakhatnám fel, ha nem ide? Bár terveim között szerepel egy fanfiction-mentes övezetet nyitni; egy olyan blogot, ahol a saját tapasztalataimat és meglátásaimat osztanám majd meg, de ez hónapos tervezgetések ellenére sem sikerült még, pedig elég sok mindent össze tudtam volna rajta foglalni. De ahogy fictiont sincs alkalmam sokat írni, úgy vélem, az sem lenne valami sikeres az elkövetkezendő fél évben.
Nagyon ötletesnek és egyben elég jogosnak vélem Sky kampányát. Sajnos vagy épp nem sajnos, én azok közé tartozok, akik csak ritkább esetekben nem írnak egy-egy elolvasott történet alá. Jobb szeretem, ha az író tudja, mit gondolok arról, amit alkotott, s ha privátban nincs is esélyem összefoglalni, hát akkor marad a blog - főleg, hogy ritka, ha mostanában fanfictionöket olvasok, így annak a kevésnek is próbálom tudtára adni, miért érdemes folytatnia azt, amit csinál. Sajnálattal vettem azonban észre, hogy a kommentek száma túlnyomórészt alább hagyott az elmúlt egy évben, vagy csak pont azok alatt nem vélek felfedezni olykor egyet sem, amik igazán megérdemelnék akár már csak azt is, hogy „tetszett”. Nem kell ahhoz különösebb tudomány, hogy a saját véleményünket megfogalmazzuk az adott írónak, szimplán egy kis kedvesség és aktívság. Az emberek mintha ellustultak volna, pedig ezt akár kölcsönös erőfeszítésnek is fel lehetne fogni: Az író alkot, hogy az olvasó örömét lelje benne, míg az olvasó véleményez, hogy az író lelkesedést gyűjtsön.
Csak a saját nevemben tudok megnyilvánulni, de úgy vettem észre, hogy bár a kritika mindig hasznos fejlődés terén, azért az örömteli kommentek is bőven képesek az ember kedvén javítani.
A kampány tényleg nem kötelező, de szerintem igazán szép gesztusnak minősül.

forrás: Sky Jensen

~ 菫

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése